Romige bloemkoolsoep

( 66 Stemmen )
Romige bloemkoolsoep 4.2 out of 5 based on 66 votes.

bloemkoolsoep romig4 personen

30 minuten

Ingrediënten

1 grote bloemkool (600 – 700 gram)
2 uien, grof gesneden
2 eetlepels roomboter
250 ml slagroom

Bereiding

Smelt een klontje boter in een grote pan en fruit de ui op matig vuur voor ongeveer 5 minuten. De uien mogen niet verkleuren.

Maak de bloemkool schoon. Verwijder alle groene delen en snij de bloemkool in plakken van 1 cm dik. Snij daarna de dikke stronkjes eraf.

Leg de plakken bloemkool bij de uien in de pan en voeg er 1 liter water aan toe. Je kan in plaats van water ook bouillon toevoegen. Voeg een beetje peper en zout toe voor de smaak.

Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes doorpruttelen totdat de bloemkool gaar is.

Voeg 250 ml slagroom toe en laat de soep nog 5 minuten doorkoken. Pureer de bloemkoolsoep met een staafmixer totdat deze helemaal fijn is.

Proef de bloemkoolsoep en voeg eventueel nog extra peper en/ of zout toe.

Bloemkoolsoep met ham

( 51 Stemmen )
Bloemkoolsoep met ham 3.8 out of 5 based on 51 votes.

bloemkoolsoep met ham4 personen

30 minuten

Ingrediënten

1 kleine bloemkool
1 grote aardappel
2 kippenbouillon tabletten
4 plakken rauwe ham
125 ml crème fraiche

Bereiding

Snij de bloemkool in kleine kroosjes. Schil en snij de aardappel in kleine blokjes. Doe de bloemkool en aardappel in een pan met 750 ml water en breng deze aan de kook.

Breek de bouillonblokjes in kleine stukjes en doe ze in de pan. Kook het geheel in 15 minuten gaar.

Snij de ham in kleinere plakjes en bak ze in een koekenpan, zonder boter, totdat ze krokant zijn. Laat de ham uitlekken op een stuk keukenpapier.

Wanneer de bloemkool gaar is moet deze gepureerd worden met een staafmixer. Roer de creme fraiche door de gepureerde bloemkool en breng het geheel nogmaals voor 5 minuten aan de kook.

Verdeel de soep over vier borden en verkruimel de ham boven de bloemkoolsoep.

Bloemkoolsoep van Jamie Oliver

( 90 Stemmen )
Bloemkoolsoep van Jamie Oliver 3.6 out of 5 based on 90 votes.

bloemkoolsoep Jamie Oliver6 tot 8 personen

45 minuten

Ingrediënten

2 wortels
2 stengels bleekselderij
800 gram bloemkool
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
2 middelgrote uien
200 gram kaas (goudse of cheddar)
2 blokjes bouillon
1 theelepel mosterdpoeder
zeezout
zwarte peper
nootmuskaat

Bereiding

Snij de bleekselderij in stukjes. Schil de wortel en snij ze in dikke plakken. Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel twee teentjes knoflook en snij ze in kleine stukjes. Verwijder alle groene bladeren van de bloemkool en snijd hem in plakken van ongeveer 1,5 dik.

Zet een grote pan op een matig vuur. Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan. Vervolgens mogen de bleekselderij, uien, wortels, bloemkool en knoflook in de pan. Roer alles goed door elkaar. Laat het geheel ongeveer 10 minuten doorbakken totdat de uien goudbruin zijn en de wortels zacht zijn.

Rasp intussen 200 gram goudse of cheddar kaas in een kom.

Zet een grote pan op het vuur. Vul de pan met 1.8 liter water. Zodra het water kookt voeg je twee bouillonblokjes toe. Even roeren totdat ze opgelost zijn.

Doe het kokend water in de pan met groenten en laat het nog 10 minuten gaar koken.

Haal de soep van het vuur en breng deze op smaak met een theelepel mosterdpoeder, peper en zeezout. Voeg als laatste de geraspte kaas en pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.

Schep de bloemkoolsoep in kommen en om het af te maken doe je er wat nootmuskaat overheen. Je hebt nu de lekkerste bloemkoolsoep van Jamie Oliver!

Bloemkoolsoep van Gordon Ramsay

( 34 Stemmen )
Bloemkoolsoep van Gordon Ramsay 3.6 out of 5 based on 34 votes.

bloemkoolsoep gordon4 personen

30 minuten

Ingrediënten

500 ml groentebouillon
500 ml melk
1 grote bloemkool
25 gram boter
saffraandraadjes
2 eetlepels peterselie (fijn gehakt)
olijfolie

Bereiding

Schenk 500 ml groentebouillon en 500 ml melk in een grote pan. Voeg een aantal draadjes saffraan en een mespuntje zout toe. Breng het geheel aan de kook.

Snij de bloemkool in kroosjes en doe ze in de pan met melk en groentebouillon. Laat de bloemkool in 5 tot 8 minuten zachtjes gaarkoken.

Haal met een schuimspaan ongeveer één vierde deel van de bloemkoolkroosjes uit de pan en zet ze apart. Haal de overige bloemkoolkroosjes uit de pan en pureer ze, samen met wat kookvocht, met een staafmixer tot het een gladde puree is.

Schep de puree weer in de pan en doe er genoeg kookvocht bij om een smeuïg geheel te krijgen. Voeg nu de rest van de saffraan toe en zet het vuur weer wat hoger. Voeg peper en zout toe om de smaak te versterken. Schenk er nog wat extra kookvocht bij wanneer de bloemkoolsoep nog te dik is.

Pak een koekenpan en doe en smelt de boter. Voeg de bloemkoolkroosjes die we eerder apart hadden gezet toe. Bak ze in enkele minuten goudbruin en voeg 1 eetlepel peterselie toe. Bak de peterselie eventjes mee.

Neem vier soepkommen en schep daar de goudbruine bloemkoolkroosjes in. Voeg nu de bloemkoolsoep toe. Besprenkel de soep met wat olijfolie en de rest van de peterselie.

Bloemkoolsoep met een scheutje sherry

( 17 Stemmen )
Bloemkoolsoep met een scheutje sherry 4.1 out of 5 based on 17 votes.

bloemkoolsoep met een scheutje sherrie6 personen

60 minuten

Ingrediënten

30 gr boter
1 grote ui
4 teentjes knoflook,
2 grote aardappelen, geschild en in blokjes
2 wortels, fijngesneden
800 ml kippenbouillon
1 bloemkool
250 ml melk
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen zwarte peper
1/8 theelepel gemalen nootmuskaat
1 eetlepel droge sherry
1 eetlepel verse peterselie

Bereiding

Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Pel de uien en knoflook. Snij ze fijn en bak ze voor 5 minuten totdat de uien doorzichtig zijn.

Schil de wortels en aardappels. Snij ze in kleine stukjes en doe ze in de pan. Bak ze voor 5 minuten mee

Kippenbouillon toevoegen en aan de kook brengen. Maak de bloemkool schoon. Haal de groene bladeren en stammetjes eraf. Snij de bloemkool in kleine stukjes en roer ze erdoorheen. Kook het geheel voor 10 tot 20 minuten zachtjes door totdat alles gaar is.

Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer totdat het een gladde puree is. Zet de pan weer op het vuur. Gebruik een lage vlam en voeg de melk, zout, peper, nootmuskaat en sherry erdoor heen.

Garneer de bloemkoolsoep met fijngesneden peterselie en serveren maar.

Bloemkoolsoep met kaas

( 30 Stemmen )
Bloemkoolsoep met kaas 4.2 out of 5 based on 30 votes.

bloemkoolsoep met kaas4 personen

45 minuten

Ingrediënten

175 ml water
100 gr bloemkool
150 gr aardappelen
65 gr selderij
65 gr wortels
4 ui
50 gr boter
4 eetlepels bloem
750 ml melk
115 gr geraspte (jong) belegen kaas
Peper en zout

Bereiding

Maak de bloemkool schoon en snij deze in stukjes. Schil de wortel en aardappelen en snij deze ook in kleine stukjes. Pel de ui en hak hem fijn. Tot slot de selderij schoonmaken en fijn snijden.

Meng in een grote soeppan 150ml water, bloemkool, aardappelen, selderij, wortel en ui. Laat de groenten 5-10 minuten gaar koken. Haal de pan van het vuur en zet deze apart.

Smelt boter in een steelpan op middelhoog vuur. Roer de bloem erdoor en bak 2 minuten. Haal van het vuur en roer geleidelijk de 750ml melk erdoor. Zet weer op het vuur en laat doorkoken tot het mengsel dikker wordt.

Roer de groenten (incl. kookvocht) erdoor en breng op smaak met zout en peper. Rasp de kaas en meng de deze door de soep en verwarm tot de kaas is gesmolten. Haal van het vuur en serveer de bloemkoolsoep.

Bloemkoolsoep met bieslook

( 34 Stemmen )
Bloemkoolsoep met bieslook 4.2 out of 5 based on 34 votes.

Bloemkoolsoep met bieslook

bloemkoolsoep bieslook

4 personen

50 minuten

Ingrediënten

1 ui, fijngesneden
15 g boter
1 bloemkool (600 g), roosjes losgesneden
nootmuskaat
5 dl magere melk
zout en witte peper
2 eetlepels slagroom
2 eetlepels gesnipperde bieslook

Bereiding

Pel de ui en snij deze fijn. Pak een grote koekenpan en verhit de boter. Smoor hierin de ui in ongeveer 5 minuten totdat deze glazig is.

Maak de bloemkool schoon hak hem in kleine stukjes. Voeg de bloemkool en een snufje nootmuskaat toe aan de pan met uien. Bak het geheel 5 minuten op matig tot laag vuur.

Schenk de melk erover en breng deze aan de kook. Laat de bloemkool afgedekt 20 tot 30 minuten pruttelen, of tot hij gaar is.

Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine en schenk hem door een fijne zeef in een schone pan. Verwarm hem opnieuw en breng hem op smaak met zout en peper.

Versnipper de bieslook. Roer de bieslook door de room. Schep de soep in kommen en garneer met bieslookroom.

Bloemkoolsoep met balletjes

( 32 Stemmen )
Bloemkoolsoep met balletjes 3.9 out of 5 based on 32 votes.

bloemkoolsoep balletjes4 personen

25 minuten

Ingrediënten

1 kleine bloemkool
1 prei
2 eetlepels olijfolie
6 Catalaanse braadworstjes (c.a. 250gr)
2 beschuiten
4 eetlepels peterselie
1 beker slagroom (125ml)
1 liter kippenbouillon (blokje)

Bereiding

Snij de bloemkool in kleine kroosjes en snij de prei in ringen. Verkruimel alvast het beschuit.

Neem een grote soeppan en fruit de prei voor 5 minuutjes. Voeg hierna de kippenbouillon en de bloemkoolkroosjes toe en breng het geheel aan de kook. Kook de bloemkool in 15 minuten zachtjes gaar.

Neem de Catalaanse braadworstjes. Haal het velletje eraf en kneed het gehakt samen met het verkruimelde beschuit en twee eetlepels peterselie door tot een soepel geheel. Maak hier de soepballetjes van. Maak ze niet te klein.

Neem de soep van het vuur en voeg de slagroom toe en pureer de soep in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg nog wat peper en zout toe voor de smaak.

Zet de gepureerde soep weer op het vuur. Voeg de Catalaanse balletjes toe en laat de bloemkoolsoep nog 5 minuten zachtjes doorkoken totdat de balletjes gaar zijn.

Garneer de soep met de overige twee eetlepels peterselie.

Bloemkoolsoep met kerrie

( 17 Stemmen )
Bloemkoolsoep met kerrie 3.5 out of 5 based on 17 votes.

bloemkoolsoep met kerrie4 personen

45 minuten

Ingrediënten

1 kleine bloemkool
1 stengel prei
1 bosje kervel
1 theelepel kerriepoeder
2 eidooiers
30 gr bloem
500 ml groentebouillon
250 ml slagroom
50 gr boter

Bereiding

Was de bloemkool en snij deze in grove kroosjes. Neem een aantal kroosjes apart (klein handje vol). Kook de grove bloemkoolkroosjes in een pan met gezouten water voor ongeveer 5 minuten. Laat de bloemkool uitlekken.

Maak nu alvast 500ml groentebouillon aan met heet/ kokend water.

Pak een stoofpan (of hoge pan), voeg de boter toe en zet deze op matig vuur. Snij de prei fijn. Doe de fijngesneden prei samen met de kerrie in de koekenpan en meng het geheel. Laat de prei en kerrie voor 1 minuut garen. Voeg vervolgens de bloem toe. Laat het ongeveer 1 minuut koken en roer het geheel gedurende de minuut stevig door. Voeg nu de hete bouillon toe. Roer goed door.

Voeg nu de gekookte bloemkool toe. Voor de smaak een beetje peper en zout toevoegen. Laat de soep voor 25 minuten zachtjes doorkoken. Af en toe roeren.

Neem de pan van het vuur en pureer de soep fijn met een keukenmachine of staafmixer. Voeg nu driekwart van de room toe. Zet de pan weer op het vuur voor 5 minuten.

Neem de pan weer van het vuur. Snij de overige kroosjes klein en voeg ook deze toe. Meng de eidooiers met de overgebleven room en voeg deze aan de bloemkoolsoep toe. Goed roeren. Zet de pan weer op het vuur, maar laat de soep niet koken!

Voor het serveren, de soep afwerken met de grof gesneden kervel. Eet smakelijk!